Matti, älskade hjärtevän! Frid!
Äkta rötmånadsväder, fruntimrena förnekar sej inte, ty just nu trummar regnet så behagligt mot rutan, riktigt sådär att man känner hur hemtrevligt skönt det är att vara inne. Kanske är det tack vare det som klockan endast är lite före sju när jag nu börjar raderna här till min man, i väntan på - - - - - min man.
Ja du, man har ju helt plötsligt blivit så radiointresserad i väntan på att få höra vad Stalina m.fl. ha att påstå vid mikrofonen. Lisa reste ju hem i morse, så nu är jag åter vorden allena här i vårt lilla bo. Vi ha annars haft det riktigt livat, och berättade jag ju redan om vår söndags-utflykt, hur trevligt vi hade, och var det bara ett fel med dagen. D.v.s. det var någon som saknades i samlingen, denne någon, som skulle ha gjort det hela fullständigt. Smultronen vi plockade, av dem har fru Englund för vinterns behov prövat på att konservera sina första bär, väl en liter, god början.
Har varit in emellan, druckit surran, och hörde jag meddesamma att där var nylänningar i farten i radioutsändningen. Möjligen blir det först nästa vecka nu då.
Matti, käraste, inte vet du väl om att mina tankar särskilt igår voro hos dej. Min känsla och önskan var nog den att jag skulle fått en stund över, en pratstund med vännen min i går kväll, men tyckte jag nästan det var för sent att börja kl. halv två. Förstår nog att du nu där kanhända tar dej en funderare och undrar att vad i all världen gör hon till kl. två om nätterna, och påminner jag mej ett svagt mummel jag tror jag hört någon gång förut: ” När det alltid räcker så länge, blir du aldrig att (komma) gå och lägga dej?” En sån ovana dom lagt sej till med , dom där Pellas-ungan. Särskilt i lillstugon vill he vara som förgjort, kvällspigg men moro´tröit. Så särdeles pigg är man väl ändå inte alltid, som det låter, men har du väl också din del i att man är vorden så senfärdig. Skrivningen den börjar ju vanligtvis den tiden när vanligt folk lägger sej, och är väl innehållet också därefter.
Jag måste väl kanske för husets herre bekänna hur det riktigt går till här vid Englunds, kanske vore det skäl att komma hem ett tag för att hålla ordning och reda på det hela. Ser du, det var så att din fru fyllde år i går, vilket föranledde några kaffetanter och aspiranter att i spekulations-syfte komma och hemsöka oss. Saga kom ut på en tripp, Frida, Sissi och Heik, Gerda var också här, och försökte jag medelst surrogat tillfreds-ställa deras kaffebegär. Lisa hade dagen till ära bakat en kaka, så jag tycker dom hade bort varit nöjda med förplägnaden, men var det inte utan att man fick sej några gliringar för vissa bönor som jag råkar ha i min ägo, hur än jag försökt göra klart för dem och förklarat att det är tid på att börja tänka på att spara till - - - - kristningen! ! ! !
Sände nog i tanken en hälsning med en inbjudan dit ner till näset, men vet jag inte huruvida ljudvågorna frambefordrade hälsningen, kanske var det något fel på ledningen eftersom det väntade brevet uteblev i dag. D.v.s. bjudningen gällde den 23-dje, inte kristningen, så nu vet du det.
Såg annars nu när jag ögnade genom V-bladet samtidigt som jag drack kaffet, att det varit livligt därnere på näset nu, och tänker man ju genast på sin egen därute och undrar huru han har det. Bra, hoppas jag.
Vikström här på 13 har ju fått vara hemma ända tills nu, och var han in i dag och berättade om sin förestående resa. Frågt nämligen tidigare för att höra om han ville ta ett paket med sej, men hade jag ju ingenting att sända när han inte tidigare förrän i dag fått bestämt besked när han sku´ resa.
Matti, älskade Lisen din längtar ibland så intensivt efter att åter ha dej hemma, här är så tyst och ensamt, ofta, ofta. Man har ju likasom inte riktigt vågat se fram emot och vänta någon permission nu den närmaste framtiden. Men efter vad du skrev därom så kanske det ändå inte dröjer så förtvivlat länge. Det sku nästan löna sej att komma nu, så vackert som det är hemma i -viken nu. Rosorna blomma rikligt, och humlorna de ha arbeit, och är det riktigt idylliskt här vid Englundska trappan. Ja, så går man åter och börjar vänta och fantisera och längta efter dagen.
Till dess, många hälsn. och en hjärtekram från
Din egen lilla Lisen
Älskade Matti! Frid!
Vad tänker du nu riktigt? Jag undrar? Inte är du väl ändå vorden så hårdhjärtad att du inte har några ömmare känslor till övers för din ägandes lilla fru, eller är det något sorts experiment du utför när du nu låtit mej vänta så lääääänge? Du Matti, inte trodde jag att du kunde vara så stygg och ha hjärta att plåga mej så här många dagar. Hela fyra! Vet du, det är nästan för stort avbrott när du vant mej med ett om dagen, och hoppas jag om strejken uppstått på grund av den där hotelsen jag skrev så önskar jag du vid detta laget måtte ha riktigt illa att vara.
Förästen inte trodde du väl på allvar att jag skulle uthärda så länge och om än, minns du inte hur det står skrivet om att löna ont med gott,och som du själv brukar citera: ”Allt vad I viljen. . . ” En liten påminnelse i all vänlighet du kära, dumma ohängda krabat, fast inte kan jag tro att du medvetet låter mej pinas så länge. Om så är sku’ jag ha riktigt go lust att ruska om dej ett ordentligt tag. Förstår nog att du kanske tänker: Hon kan ju känna på hon om ett tag vad det vill säja att vänta”, men förstår du väl att det är lite skillnad ändå. Jag menar, jag har ju aldrig skämt bort dej med brev varje dag, varför jag på grund därav antar att du inte behövt vänta så onormalt, säger onormalt länge som jag nu, som du själv vant så illa (gott menar jag) med ett brev om dagen. Och då helt plötsligt inget på en, två, tre, fyra, huru många dagar? Nog får jag väl i morgon ändå, eller hur?
Jag har ju aldrig varit någon varje-dags-skrivare, men förstår du väl och måste erkänna, om du riktigt tänker efter, att det ändå är en viss skillnad på att måsta gå och vänta på brev från fronten någon dag längre än vanligt, du förstår, det föder en sådan oro därinne, i synnerhet nu när man åter läst och hört om striderna på Karelska näset. Sådana gånger får du inte låta mej vänta, och höll oron på att gripa och få makt över mej i går kväll, men kröp jag ner på mina knän, och kunde jag åter lämna allt i Hans hand. Trotts det så plågades jag under nattens lopp av mardrömmar nästa i samma stil som en gång förr, du minns jag berättade om. Det är så hemskt att vakna med såna drömmar så levande etsade i sitt medvetande, men andas man ju lättare när man kommer underfund om att det var en dröm endast. Jag är visst en stor egoist som så här snart ger rum för klagan, och sitter jag här och undrar och frågar, och den ena tanken avlöser den andra. Det är redan så mörkt att jag får ha lampan tänd, och kan man knappast klaga över sommarvärmen ty ute blåser det kallt och är det nästan så att man sitter och huttrar i sin ensamhet.
Var på mötet i kväll. Har nämligen inte visat mej sen då, du veit, och for jag för att dom inte sku´ börja tro att jag flyttat medsamma. Nils Björklund var här, och blir det säkert gott med den poiken. Det var ett riktigt gott möte, eller berodde det på att man själv varit så länge borta och var mer än annars hungrig.
Har annars varit hem hela dagen för ovanlighetens skull, kokat söndagsmiddagen, också det ovanligt nog. I går kväll var vi, Ellen o. jag, på en bättre sortens skogspromenad. Skrudade oss efter bästa förmåga, smorde in oss mot myggen och vandrade iväg sådär sextiden med vars en tånka på armen. Det var hjortronen det gällde och du må tro vi gick långa vägar. Underligt att vi klarade oss lyckligt hem, ty gick det nog runt ibland för oss på vår jakt efter den dyrt för-värvade läckerheten. Kom hem sådär tiotiden, var trötta och slut men glada voro vi över våra tre liter var, och blir det väl till en några plättar. Värst dock med sockret som inte ges något extra för det ändamålet, och dom där ”mina extra” tycks också ha torkat in. Ja, såhär börjar man så smått samla för vinterns behov, men vet man ju inget hurudan den blir, om det i fortsättningen blir att leva och bo på var-sin ort, och någon gång bestås på en åtta dagars permis. Håhåjaja!
Slutar nu med de hjärtligaste hälsningar från
Din Egen Alice
Älskade lilla gubben min !
Frid !
Det kanske är bäst jag tar mej för att skriva raderna nu, vilka av en händelse uteblev i går, men fick du väl tidningarna i stället vilka jag sände, rikare på innehåll, och mer värdefullt än något brev, så jag hoppas förlusten inte var så kännbar.
Här ha vi haft lite grand vackrare och trevligare väder nu sen fruntimrerna sin vana trogen fått gjuta sin skvätt, och hoppas jag det håller så här nu en några dagar så folk finge höbärgningen klar. Annars har det gått rätt så bra undan för dem här hemma, änskönt Englundskan lagt sej till med såna herrskapsfasoner att hon inte varit ut förutom en enda kväll, och tror jag visst det var mera för hennes nöjes skull hon då försökte visa sina talanger. D.v.s. det är så litet vad dom kvällsarbetat här i gården, så man har inte direkt behövt hålla sej undan och ertappas och beskyllas för lättja. Vilken, förstår jag, åtminstone du för mitt vidkommande anser besvärande nog, men vill jag mest i sanningens intresse framhålla att den uppfattningen är absolut fel.
Viljan är god, och gjorde jag nog ansatser och tänkte börja skrivningen i går kväll, men var Else här och bad hon mej skona sej, ty påstod hon sej inte kunna utstå att ligga och lyssna till sånt kärleksrasp. Måste ju för fridens skull ta det i beaktande samt skona henne, men för-sökte jag nog övertyga henne om att det vore tid på att vänja sej av med sådana ” gambä´pigsfasoner”. Nåja, kröp hon snällt i min mans snarke-låda, sovde gott, men i den sängen drömmer man onda drömmar.
Annars, sku´man bedöma av det yttre står sej gräsänkan väl, och talas det åter om hur hon trotts kortsystem, äventuellt andra förekommande system, även så ditt så kallade ”intermezzo”till trotts, så småningom åter börjar te sej riktigt normalt välmående, lägger ut och ökar dagligen i vikt, så så småningom får du väl en riktigt schangtil fru, sådan som du helst säkert önskat se henne vid en äventuellt stundande permis, va?! ! ! Det är visst tack vare det där mitt extra mål, du vet, filbunken, vilken alltid inmundigas så här förän det s.k. nattskiftet, brevskrivningen min begynner. Inte blev du väl snål nu, men vet du ”no e he go”!
Hälsningar från barndomshemmet per tråd i dag, riktigt färska, som du hör, och bad min mans syster hälsa den brodern ”skitobyx”. Dom ha förgäves väntat på något livstecken från sonen och brodern, och hörde jag på din mamma att hon redan i förra veckan gick och väntade på brev. Upplyste nog dem om att så vitt jag vet har jag nog ingen del i det sakförhållandet, ty har inte märkt att hit sku´ha kommit något brev för mycket, undantagandes eventuellt brännbara dokument. Försök nu göra en kraft-ansträngning med ett brev extra hem till lilla morsan din, då blir hon glad. Ja förlåt uttrycket, men i mina öron och i vår gård användes den benämningen mera som ett smeknamn, och hör jag inget fel i det.
Talade med Arvid en dag angående möbelaffären vår, men vet jag just inget mer än förr. Han har ju menat sej till H: fors, men blir det knappast före hösten, sen funderade han det är dåligt, om det alls är någon möjlighet att få något önskat. Kanske skall jag någon dag igen försöka gå och titta här, men trevligast vore det nog att få gå i sällskap med min man och avgöra saken.
Du, vet du vad jag tänkt? Nog vore det på ett särskilt sätt trevligt att spara den här lönen, du vet som som vi beslöto enkom för det ändamålet, och sedan först av vad vi själva därigenom hopbringat köpa de nödvändiga pjäserna, men från andra sidan sett tror jag det vore skäl för oss att köpa så länge man kan få någonting alls. Någon avbetalning kan man ju inte tänka sej mera, men har jag ju en några tusen som du minns. De räcker förstås inte så långt, men något få vi väl ändå i alla att börja med. Jag tror vi funderar på saken tills du kommer hem, eller vad säjer min man om förslaget. Förstås kan det ju hända de markorna vore bra att ha någon gång, vid äventuellt uppkomna extra utgifter, men som sagt, om den saken vet man ju inget, ej heller hur länge slanten har något värde. Kunde dom ju gerna göra någon nytta försej, i stället för att ligga där.
Han måtte visst vara en väldans fin kar´den där Spåre, åtminstone av permissionslistan att döma, och tack vare den har jag redan begynt så smått vänta hem min kära. Så hyggligt av Spåre, eller kanske var det endast av medlidande med eländet du trasslat ihop åt dej som han bevektes till en sådan planering. Hur som helst med den saken, huvudsaken för mej just nu tycker jag vore att få ha hem sin egen lilla gubbe, och känner jag mej vid tanken därpå så frikostigt rik att jag kanske t.o.m. skulle kunna bestå på en kyss sådär utan ransonering också, börjar det bli så länge sen jag fått någon,jag sku nästan … nästan kunna be om en, två, nej många.
Jag hamnar visst på på sidan om ämnet nu, varför jag kanske slutar. Förästen tror jag, du … ursäkta, ska vi inte, klockan är så mycket, jag menar, vore det ändå inte klokast om vi kanske försökte … sova? ! ! !
God – natt önskar din dumma, nej förståndiga, rara, lilla Gumma
Käraste gubben min! Frid!
Söndagsreportaget som du din vana trogen förstås väntat få, det går i press nu först måndag kväll. Man blir ju allt mer så väldigt upptagen. Övergav dej helt och hållet lördags kväll och finner jag att jag halvt om halvt förgätit dej hela söndagen också. Tror du? Men kom ju postiljonen i dag morse med en vänlig på minnelse, tack ska du ha för den, brevet menar jag. Skall så här i största förtroende säga att säkrast nog är att du titt och ofta alltid däremellan sänder din fru sådana påminnelser, annars händer det att händelsen upprepar sej, men är det kanske bäst jag berättar så du inte behöver höra den skvallervägen, ty gräsänkorna i Vasastan äro ju annars vida beryktade.
Träffade helt apropå en kar´ i lördags, och gjorde vi på stående fot upp program för kvällen, gjorde upp om en bättre sortens skogspromenad. Hyste nog vissa betänkligheter, men kom jag att tänka på, ja du vet själv så vackert månsken det är om kvällarna, ensam är man och det ena med det andra, hur vi pratade så sa jag slutligen: ” Jag tror jag kommer”. Så är det med fruarna, och tänk du, höjden på det hela, jag ångrar nog inte alls, så givande och genomtrevlig var hela kvällen. Nej nu frållar hon igen tänker du, men vet du, det är riktigt sant alltihopa. Allvarligt talat var det nog redan uppgjort ända sen i söndags när han var här, men var det inget bestämt och hade knappast blivit av om jag då inte plötsligt hade träffat honom.
Nu till saken utan allt skoj. Det var till hjortronen vår håg stod, och var det Nils Björklund jag träffade, och berättade han hur han under veckans lopp plockat plockat en närmare 50- 60 liter. Undra på om det frestade på en ann´, men som sagt hyste man vissa betänkligheter, vägens längd i första hand, att börja köra fram och tillbaka på en kväll, och sedan kunde det ju hända att man inte hade så mycket i korgen för besväret. Ringde och talade med Frida och var hon genast men på galoppen. Nisse lovade ju vara vår ciceron och på den förhoppningen startade vi glada i hågen, och sågo vi oss själva i andanom på hemväg med fyllda korgar, naturligtvis. Mödan värt tänkte vi, så dyra som dom nu äro, 30-35 mk / lit, vi far!
Ja, så slutade vi halv fem-tiden. Varken Frida eller jag hade tidigare varit dit, och undrar jag om vi faktiskt vetat huru långt det verkligen var, då hade vi nog tagit oss ännu en funderare på saken och kanske stanna hemma. Vi for, och som sagt, roligt hade vi ända från början och satt det i hela kvällen. Hade god fart hela ditvägen och anlände vi lite över sex, fikade ett tag och åt smörgås förrän vi vandrade iväg i lånta stövlar, och behövdes de minsann. Du skulle sett vilken väldigt stor mosse, och tungt var det att gå när man sjönk ner för varje steg man tog. Mödan för födan, och knegade vi på från sju till tio, men förhoppningarna vi närde dom smälte nog ihop allt eftersom tiden led och flickorna blevo trötta. Litrarna vi räknat med, vet inte vad det berodde på, kanske hade vi två liter var, Frida och jag, under det att både Nisse och Ellen Granlund vardera hade närmare fyra. Du tror förstås att vi åt, men ser du, det nändes vi ej. Åto vi så var det ur Nisses hink, ty hade han de flesta och bästa. Nåja, vi fick vara nöjda ändå och gå hem med vad vi lyckats komma över, inte alls missräknade, ty trevligt hade vi trotts trötthet och det ena och det andra.
Var på en sådan där s.k. fransysk visit hos Granlunds förän vi begav oss på hemväg, åto jordgubbar, mat och allt möjligt gott, och trivdes vi ännu bättre. Klockan blev halv ett innan vi blev startklara med fyllda magar, och fyllda korgar tänkte jag nästan säga. Ja försök du om du kan, som vi, plocka två liter så det blir till fem, sex, om du kan?
Tack vare att både Nisse och Ellen tömde åt oss allt vad dom också plockat, så du må tro att vi kände oss rika när vi foro hem, men räckte den resan ända till kl. tre. En sådan prestation hade du väl inte trott oss mäktiga. Därtill ännu stiga upp söndag morgon för att fara till Vallgrund.Kände inte så mycket av lördagen då i går, men i dag har man varit rätt så dåsig tack vare havsluften kanhända.
Ja du, hälsningar då i mängd från alla hållen, Helenelund och utifrån skären, och tack för hälsn. från den Levi vilken också var där. Träffade också en J: stadsbo där, fru Nyman som gästade sin mamma där hos ofärdiga lilla Stolpe, du vet. Hon bad mej hälsa när jag skriver.
Minns inte om jag skrivit och nämnt något om att det inget blev med Gustavssons Svergesresa. Såsom varande rikssvensk hade han förstås sluppit dit utan vidare, men hade det varit mycket troligt att hans återresa blivit stoppad, varför han föredrog att stanna. Få se hur det går i höst, om dom blir tvungna att packa och fara, eller hur det ordnar sej för dem.
Sände en par E.H. och kommer det fler efter hand. Dom har legat hela kladden på Sion varför pappa ännu inte hunnit läsa dem, och får du vara nöjd med det här så länge.
Förästen tycker jag att den här episteln borde förslå för hela veckan, ”laang som nödåre” och innehållet i stil med de´.
Har just bibeln uppslagen på bordet bredvid mig, och möttes jag av den 141-sta psalmen. Den sänder jag dej, den är fin, och får du på så sätt ändå något av värde.
Må så gott älskade, Gud välsigne dej och er alla, alla ute vid linjerna, och hälsa poikarna, men mest till min egen Matti
Från Din egen lilla Lis